תולעת הפארק – תושבת חדשה בעמק יזרעאל

במהלך חודש דצמבר 2008 אובחנו בעמק יזרעאל שני מקרים של תולעת הפארק. דבר זה מחייב אותנו, הווטרינרים ובעלי הכלבים, לכמה פעולות מניעה.

מה היא תולעת הפארק?
התולעת קיבלה את שמה בישראל, תולעת הפארק, מפני שהמקרים הראשונים שאובחנו בארץ, בשנת 1989, היו כולם כלבים שטיילו באופן קבוע בפארק הלאומי ברמת גן. בעולם היא מוכרת בשמה ספירוצרקה לופי (spirocerca lupi).
מי עלול להידבק?
בני אדם לא יכולים להידבק במחלה. המחלה היא מחלה המסוכנת לכלבים.

כיצד הכלב נדבק?
ההדבקה היא בבליעה של חיפושיות זבל המכילות בתוכן את הטפיל, או באכילה של חיה אחרת (ציפור, חרדון, עכבר ועוד) שאכלו הם את חיפושית הזבל.

מה קורה אחרי בליעת החיפושית?
לאחר שהחיפושית הגיעה לקיבת הכלב, משתחרר ממנה הזחל המדביק וחודר לדופן הקיבה. משם הוא נכנס לדופן של כלי דם וזוחל אל אבי העורקים. הוא מתקדם לאורך אבי העורקים עד למקום שבו אבי העורקים והושט (הצינור בו עובר המזון מהפה אל הקיבה) קרובים זה לזה. שם הוא חודר את הדופן של אבי העורקים ושל הושט ומגיע אל חלל הושט. הוא חודר לדופן הושט ומתמקם שם. בדופן הושט נוצרת גרנולומה סביב התולעת שבתוכה מטילה הנקבה את הביצים. הביצים יוצאות מן הגרנולומה דרך חור שנוצר במשך הזמן, ומשם עוברות בכל מערכת העיכול ומופרשות בצואה. את הצואה אוכלת חיפושית הזבל והמעגל חוזר שוב ושוב.

מה הנזקים שעלולים להיגרם לכלב?
בזמן נדידת הזחל באבי העורקים הוא מחליש את דופן כלי הדם שעלול להיקרע ולדמם. זה יגרום למוות פתאומי ומהיר.
הגרנולומות הנוצרות בושט עלולות להגיע לגודל של עד 4 ס"מ ואז לחסום אותו באופן חלקי ולדמם, ולכלב קשה לבלוע מזון. לעיתים עוברות הגרנולומות התמרה סרטנית והופכות לגידולים ממאירים.
לעיתים נודד הזחל למקומות נוספים כמו עמוד השדרה, הראות ועוד, ועלול לגרום שם נזקים שיתבטאו בשיתוק, צליעה, שיעול, קשיי נשימה ועוד.

מה הם סימני המחלה?
הסימנים רבים ומגוונים ואינם ספציפיים. הם כוללים: קשיי בליעה, הקאות, חום, צליעה, עיוות של עצמות הגפיים, שיעול, ירידה במשקל, ירידה בתאבון, קשיי נשימה, כאבים, ירידה בחיוניות, שלשול, לעיתים דמי, ריור יתר ודלקת בבלוטות רוק.

אז איך נדע אם לכלב יש את התולעת?
מכיוון שהסימנים רבים ואינם ספציפיים הדרך לאבחן את המחלה היא על ידי מציאת ביצים של התולעת בצואה, ו/או בזיהוי גרנולומות בושט בעזרת אנדוסקופ.

איך עושים את בדיקת הצואה?
פשוט אוספים צואה של הכלב בשני ימים שונים, שמים בשתי קופסאות פלסטיק אטומות ומביאים אל המרפאה. אנו נשלח את הדגימות למעבדה.

האם יש טיפול למחלה?
כן, כלב שאובחן מוקדם, (כלומר לפני יצירת שינויים סרטנים בלתי הפיכים, או שינויים בלתי הפיכים בעמוד השדרה או בכלי הדם), יטופל בזריקות מתאימות בתדירות גבוהה וסיכויי ההחלמה שלו גבוהים.

האם יש דרך למנוע את המחלה?
כן, הקפדה על איסוף הצואה של הכלב תקטע את מעגל החיים של התולעת.
טיול עם מחסום פה, ימנע מן הכלב לאכול חיפושיות ובע"ח אחרים ותמנע ההדבקה.
זריקות של טיפול מונע אחת ל – 3 חודשים, מומלצות באזורים הנגועים, והן נעשות דרך שגרה במרכז הארץ מזה שנים. הטיפול המונע מקטין באופן משמעותי ביותר את סיכויי ההדבקה ובמקרה שבכל זאת היתה הדבקה, מקטין מאוד את נזקי המחלה.

האם יש תופעות לוואי לטיפול המונע?
ברוב הגדול של הכלבים אין כל תופעות לוואי.
בגזעים קולי, בורדר קולי, מעורבים שלהם, ולעיתים רחוקות גם בכלבים אחרים ישנה מוטציה הגורמת להם לרגישות יתר לטיפול, לסימני הרעלה, ובמקרים קיצוניים למוות.
בעזרת בדיקת דם, ניתן לדעת האם הכלב חופשי מן המוטציה, ולטפל ללא חשש.